Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

Korona paniğinde bomba dolar analizi

22 Mart 2020, 19:18 - -

DOLAR/TL/KORANA

Yatırımcıların bu ara en çok merak ettiği, sürekli sorular sorduğu yatırım aracı Dolar/TL ile ilgili birkaç cümle karalamak sanıyorum farz oldu. Dünyada bütün yatırım araçları dolar karşında değer kaybederken ülkemizde Dolar/TL’nin nispeten sakin seyretmesinin altında yatan en büyük etkenlerden bir tanesi geçtiğimiz yıllarda enflasyon karşısında erimemek uğruna yatırımcıların döviz pozisyonlarını artırmaları olmuştur. Merkez Bankası verilerine baktığımızda 197 milyar dolara kadar yükselen DTH seviyesi şu anda yaşanan krizde sübap görevini üstlenmektedir. Birkaç yıldır tüm birikimlerini dövize yatıran ve belirli aralıklarda hareket eden döviz fiyatlarından şikayetçi olan yatırımcıların fırsat bu fırsat hazır fiyatlar yukarı gidiyorken satıp geri çekilmesini bekleyelim tarzında hareket etmeleri piyasada döviz fiyatlarında yaşanan çıkışın daha kontrollü olmasına sebep olmaktadır.

Burada en büyük sıkıntı ihracat rakamlarında yaşanması beklenen keskin düşüş ile krizin uzaması ihtimalinde turizm gelirlerinden  beklenen dövizin gelmemesi olacaktır. Bu temel riskten korunmanın tek yolu IMF veya benzeri bazı kuruluşlardan krizi atlatabilmeyi kolaylaştıracak airbag tarzı bir kredi olacaktır. Temel konularda önümüzdeki günlerde mutlak suretle rahatlatma sağlayacak projeler ekonomi yönetimi tarafından ele alınacaktır. Ben biraz da işin teknik kısmına değinmek istiyorum.


                                                          DOLAR/TL (HAF)

Dolar/TL’de genellikle teknik analiz yapmayı hem doğru bulmuyorum hem de sürekli yükselen trend olduğu için çok fazla fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Ancak sizlerden o kadar çok istek geliyor ki önemli bazı teknik tespitlerimi paylaşma gereği duydum. Bir kere net olan teknik veri Ağustos 2018 tarihinde yaşanan tepenin 3.dalga tepesi olması. Neden 3.dalga tepesi olduğunu kısaca şöyle özetlemek istiyorum. Birincisi çok sert ve dik açılı yükseliş dalganın en önemli karakteristik özelliğidir. İkinci olarak dalga tepe seviyeye ulaştığında osilatör indikatörünün tarihin en yüksek zirvesine ulaşmasıdır. Dalga analizinde bu tür karakteristik özellikleri birleştirdiğimizde dalganın tipi ve etiketlenmesi konusunda çok daha rahat tespitler yapabiliyoruz. Ağustos 2018 tepesinden sonra başlayan düzeltmenin de nizami bir biçimde ABC şeklinde geliştiğini görebiliyoruz. Bu düzeltme hareketinin fiyatları ancak 5.15 seviyesinden geçen desteğe kadar sürdürebildiğine geçmişte şahit olmuştuk. Kasım 2018 de sona eren bu düzeltme hareketinden sonra fiyatların yavaş yavaş yukarı doğru tırmanmaya başladığına şahit olduk.

Biraz sonra günlük grafiğimizde çok daha net göreceğimiz bu çıkış hareketi de karakteristik özellikleri itibariyle bizim bazı ipuçlarını yakalamamıza yardımcı olmaktadır. Tipik bir 5.dalga hareketini gözlemliyoruz. Peki, nedir bu 5.dalga hareketinin karakteristik özellikleri? Birincisi çok yavaş ilerler ve daha yatay açı ile yoluna devam eder. İkincisi çıkış insanları bezdirir ve lanet olsun ne biçim bir yatırım aracı bu gıdım gıdım yukarı gidiyor dedirterek kafa karışıklıklarına yol açar. En önemli özelliklerinden bir tanesi ise osilatör indikatörünün fiyatlar yukarı gitmeye çalıştıkça çok yavaş hareket etmesidir.

Bakınız 3.dalga çıkışında fiyatlar hızla 7.20 seviyelerine fırlamışken osilatör zirveye ulaşmasına rağmen 5.dalga hareketinde fiyatlar 6.55 seviyesine yaklaşmasına rağmen osilatör 3.dalga tepesinin çok altındadır. Buna teknik analizde uyumsuzluk adı veriliyor. Daha basit bir dille açıklamak gerekirse fiyatlar yükseliyor ama yükselmekten çok ta hoşnut değiller. Peki, 5.dalgalar nasıl ve ne şekilde sonlanıyorlar? İki türlü sonlanma yaşanıyor. Birincisi 3.dalga tepesine yakın seviyelerde gücünü kaybederek oluşamayan 5.dalga ya da kırık 5 adını alarak miyadını dolduruyor. Bu seviyelerde yaşanan ikili tepe formasyonu ile yatırım aracından kaçışlar başlıyor.

İkinci olarak 3.dalga tepesini aşıyor daha yukarılarda bir tepe oluşturarak dalga kendini sonlandırıyor. Birinci olasılığımızda 3.dalga tepesi olan 7.20 seviyelerine yakın üç aşağı beş yukarı tepe oluşturup dalga sona eriyor. İkinci olasılığımızda ise 7.20 seviyesinin üzerinde grafikte de görebileceğiniz üzere 8.50 seviyesi 5.dalga hedefi olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha yukarıda da 5.dalga hedefleri bulunmakla beraber bugünkü analizimde bu hedeflerden bahsederek moral bozmanın anlamı olamadığını düşünüyorum. Lacivert çizgilerle 5.dalga çıkışının nizami ilerlediğini görmektesiniz. Virüs krizinden evvel nisan 2019 tarihinde kanalın yukarı geçildiğine ve 6 hafta sonra tekrar kanalın içerisine geri döndüğümüze şahit olmuştuk. Sonraki haftalarda da benzer bir teknik gelişmenin yaşanmasını yüksek bir olasılık olarak görmekteyim.

Kanal mıknatıs gibi fiyatları kendisine çekecektir. Biz bu tür kanal aşımlarına köpük deriz. ABC düzeltmesi sonrası oluşan fibonacci dirençlerini bir bir kırıyoruz. Son direnç seviyesi olan 6.68 seviyesinin yukarı geçilmesi halinde çanağın tamamlanması beklenecektir. Ancak yukarıda da vurgulamaya çalıştığım üzere dalga 5.dalga olarak gelişmeye çalışmakta ve ipuçlarını bu yönde vermektedir. Yatırımcıların bu dalga hareketini çok yakından takip etmelerini öneririm.

Yukarıdaki grafikle ilgili önemli bir detayı açıklayarak günlük grafiğimize geçmek istiyorum. 1997 yılından itibaren incelediğimiz dalga yapısının 7.70 ile 5.15 seviyeleri (pembe çizgiler) arasına sıkıştığını görebiliyoruz. Bu seviyeler içerisinde hareket eden fiyatlar 5.dalganın karakteristik özelliği ile birlikte incelendiğinde bir önceki tepe seviyelerine yakın seviyelerde tepe oluşturarak dalganın sona ereceği ihtimalini güçlendirmektedir.

                                                   DOLAR/TL (GÜNLÜK)

Daha kısa vadeli grafikleri incelediğimizde 5.dalganın trend ilerleyişini çok daha yakından ve net görebiliyoruz. Düzeltme dalgalarının sona ermesi ile birlikte Kasım 2018’de başlayan bu dalga hareketinin mavi çizgiler içerisinde yükselişini devam ettirdiğini, turuncu çizgiler içerisinde tali yükseliş trendleri oluşturduğunu, pembe çizgilerle dalga hedeflerini, gri çizgilerle ise dalga hedeflerinin sağlamasını görmektesiniz. Önümüzdeki bir iki hafta için 6.70-6.75 bandının yükseliş kanal direnci olması nedeniyle güçlü bir direnç bölgesi olduğu gözden kaçmamakta. Yine önemli bir detay 6.25 seviyesinden geçen dalga hedefinin geçmişte denenmesine rağmen satışların geldiğini ancak son denemede virüs kaynaklı belirsizlik sebebiyle yukarı kırıldığını şimdiki dalga hedefinin 6.90 lardan geçtiğini görmektesiniz.

Osilatör indikatörümüzün de son çıkışın 5.dalga olduğunu teyit eden uyumsuzluğunu 3.dalga tepesini de daire içerisine alarak sizlerle paylaşmak istedim. Özellikle direnç seviyelerine yaklaşan fiyatların kısa vadeli satışlarla karşılaşacağını ve içerisinde bulunduğumuz dalga sebebiyle bir önceki dalga tepe seviyemiz olan 7.20’lerin geçilememesi sonucu yatırımcıların ters yönde oluşabilecek satışlara karşı an ve an takip etmesinin faydalı olacağını vurgulamak istiyorum. 7.20 seviyesinin yukarı aşılması durumunda ise daha yukarılarda bir tepe oluşturma isteği mutlaka dikkate alınmalıdır.

Saygılarımla.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (74)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster