E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) ağustos ayına ilişkin petrol piyasası raporuna göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi, ağustosta önceki aya göre günlük 70 bin varil azalarak 27 milyon 370 bin varil oldu.
Bu dönemde ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi ise günlük 5 milyon 610 bin varil olarak kayıtlara geçti. Böylece OPEC'in toplam petrol üretimi, geçen ay günlük 32 milyon 980 bin varil olarak gerçekleşti. Bu miktar, bir önceki ayki seviyenin günlük 70 bin varil altında gerçekleşti.
OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde günlük 150 bin varil artarak 70 milyon 550 bin varil oldu.
Böylece küresel petrol üretimi, ağustosta önceki aya göre günlük yaklaşık 80 bin varil artarak 103 milyon 530 varile yükseldi. Geçen yıla kıyasla küresel petrol üretimi günlük yaklaşık 1 milyon 400 bin varil artış gösterdi.
Rapora göre, başta Guyana ve Brezilya'da yaşanan üretim artışı Libya'daki siyasi anlaşmazlıktan kaynaklanan kesintiler ve Norveç ile Kazakistan'daki bakım çalışmaları sebebiyle düşen üretim seviyesini dengeledi.
Küresel petrol arzı tahmini
IEA'ya göre, bu yıl küresel petrol arzının önceki yıla göre günlük 600 bin varil artması ve rekor bir seviye olan 102 milyon 900 bin varile ulaşması bekleniyor.
Bu dönemde, mevcut gönüllü arz kesintilerinin devam etmesi durumunda OPEC+ grubu üretiminin günlük 900 bin varil azalması beklenirken, OPEC+ grubu dışı üretimde günlük 1 milyon 500 bin varil artış öngörülüyor.
Gelecek yıl ise küresel petrol arzının, bu yıla kıyasla günlük 2 milyon 100 bin varil artarak yaklaşık 105 milyon varille yeni bir seviyeye çıkacağı tahmin ediliyor.
Küresel petrol talebi tahmini
Rapora göre, küresel petrol talebinin bu yıl günlük 900 bin varil artışla yaklaşık 103 milyon varil seviyesinde olması bekleniyor. IEA, geçen ayki raporunda küresel petrol talebinde günlük 970 bin varil artış tahmin etmişti.
Talebin, OECD ülkelerinde bu yıl 45 milyon 600 bin varil, OECD dışı ülkelerde ise 57 milyon 400 bin varil olacağı öngörülüyor.
Küresel petrol talebinin gelecek yıl ise bu yıla kıyasla günlük 900 bin varil artışla yaklaşık 103 milyon 900 bin varile ulaşacağı tahmin ediliyor.
IEA, 2024 petrol talebi görünümünü düşürdü
ABD'nin ticari ham petrol stoklarında artış
Petrol fiyatlarında kasırga etkisi sürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsagundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:58)